mistakes

Citesc de dimineață că jurnalistul Adrian Ursu de la Antena 3 a afirmat că s-a făcut o mare spălare pe creier pe Internet cu ocazia acestor alegeri. Dincolo de falsitatea celor afirmate (nu prea mai ai cum spăla pe creier pe nimeni pe net, pentru că acolo sunt multe surse de mesaj și multă informație, foarte multe voci, nu doar una, care să emită unilateral; Internetul e azi văzut drept o sursă de crowd wisdom), – reacția lui e interesantă pentru că ilustrează perfect un caz de disonanță cognitivă. Toți cei care cred într-o idee care se infirmă brutal (politică, religioasă, etc.) nu pot accepta realitatea eșecului. Ba mai mult, aderă și mai strâns la respectiva idee! Nu e bizar?!

Amicul Dragoș Cîrneci, specialist în neuroștiințe, spune că oamenii fac adicție la propriile convingeri. Evident și în cazul Adrian Ursu. S-ar aplica și reacției Patriarhului, care o dă cotită și vorbește despre „lucrarea ce se face și prin cei de alt neam…“ Adaptarea realității la propriile convingeri (care se întrăresc, în ciuda eșecului) e încă una din ciudățeniile naturii umane…

Iată descrierea cazului devenit clasic în cercetarea disonanței cognitive, formulată ca atare de Leon Festinger, în cartea „Mistakes Were Made, But not by Me“, de Eliott Aronson și Carol Tavris (traducerea îmi aparține):

Cu mai bine de jumătate de secol în urmă, un tânăr psiholog social pe nume Leon Festinger și doi asociați ai săi s-au infiltrat într-un grup de oameni care credeau că lumea se sfârșește pe 21 decembrie. Ei voiau să știe ce se va întâmpla dacă profeția lor nu se adeverește.

Liderul grupului, pe care Festinger l-a indentificat în doamna Marian Keech, le promitea celor credincioși că vor fi luați de o farfurie zburătoare și duși către siguranță și prosperitate în noaptea de 20 decembrie. Mulți dintre cei credincioși și-au lăsat slujbele, au plecat de acasă, au cheltuit agoniseala, așteptând sfârșitul lumii. Cine are nevoie de bani în spațiul cosmic?! Alții au așteptat cu frică sau resemnare finalul. Chiar și soțul doameni Keech, un necredincios, s-a dus să se culce și a dormit tun în vreme ce doamna Keech și devoții săi se rugau alături).

Leon Festinger a făcut propriile sale predicții: cei care nu au aderat cu totul la profeție, care au așteptat sfârșitul acasă, sperând să nu moară chiar în acea noapte, își vor pierde credința în madam Keech. Dar cei care au aderat total și și-au risipit averea așteptând să fie culeși de extratereștri, își vor întări credința în abilitățile lor mistice. De fapt, vor face totul pentru ca ceilalți să li se alăture.

La miezul nopții, fără urmă de vreun OZN în curtea din spate, grupul de credincioși era puțin tensionat. La ora 2 a.m. s-au îngrijorat de-a dreptul. La 4,45 a.m., doamna Keech are o nouă viziune. „Lumea va fi salvată“, spune ea, „de credința impresionantă“ a micului ei grup de devoți. „Puternic este cuvântul lui Dumnezeu“, spune ea celor care o urmează, „și prin aceasta ați fost salvați, căci de la gura Morții ați fost scoși, și niciodată nu a mai fost așa o putere asupra pământului… De la începutul lumii, niciodată nu s-a mai manifestat așa o putere dumnezeiască în această cameră.“

Starea de spirit a grupului s-a schimbat de la depresie la entuziasm. Mulți dintre membrii săi care nu au simțit nevoia să facă prozelisitm înainte de 21 decembrie, au început să cheme presa și să povestească miracolul, să oprească pe stradă trecătorii și să încerce să-i convertească. Predicția doamnei Keech a picat, dar nu și cea a lui Leon Festinger…

 Leacul pentru disonanță? Umilitatea. Să recunoști că ai greșit. Să stai mereu cu ochii pe realitatea de dincolo de idei și de ideologie. Să testezi mai multe opinii, argumente. Chiar egale și de semn contrar. Să nu aderi niciodată la ceva cu totul. Luciditatea e rară și se testează zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 17 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>