h

Am auzit de nenumărate ori povestea asta. Mama, tata, chestii-trestii… Pâinea psihanaliștilor de pretutindeni. Mulți cred că eșecurile lor se datorează familiei din care au plecat. E un sâmbure de adevăr aici, dar sunt alte avantaje selective concrete care le dau unora un avans în viață. Am făcut un sondaj de opinie printre prieteni, ca să văd care sunt noroacele pe care le cred ei insurmontabile. Și am propus o soluție alternativă la fiecare neajuns.

Networking

Mda. Copiii născuți în familii cu destule conexiuni au un start mai bun în viață. Dar dacă ești simpatic și știi ce vrei, networkingul poate deveni o a doua natură. Nu te lăsa inhibat de faptul că vii din nordul țării, sau din altă provincie. Lumea socială nu se sinchisește prea mult de asta. Mingle!

Indiferența față de ce cred alții

„Aș vrea să îmi dau demisia de aici, nu-mi mai place, dar soția zice că nu e bine…“ „Aș vrea să mă mărit cu cutare, dar mama nu e de acord…“
Aici e aici. O doză de indiferență e bună, dar trebuie să îți dai seama corect de cine anume e bine să nu-ți pese. Dacă simți pe pielea ta frustrările tuturor la o decizie pe care vrei să o iei (să te căsătorești cu cineva pe care ai tăi nu-l plac, de exemplu), gata, te blochezi. Cei care știu de cine să nu le pese sunt mai competitivi. Life is not fair, folks…

Frumusețea …spiritului?

Sincer, cine nu întoarce capul după un exemplar uman dăruit de natură pe stradă? Frumusețea fizică e un mare atu în viață. Lumea nu e dreaptă, și cei mai înalți și mai frumoși sunt și mai bine plătiți. Este un dat. Ideea e însă că noi, restul lumii, putem compensa cei 1,60 înălțime sau alte neajunsuri cu un aspect îngrijit. Sondajele asupra atractivității personale de pe toate meridianele academice spun că oamenii preferă pe cineva curat și îngrijit, nu vor musai să lucreze sau să se căsătorească cu Olivia Wilde.

Mama și tata s-au preocupat de tine

Poți să te naști într-o familie bogată, dar dacă mama și tata nu sunt prezenți în copilărie, adolescență și mai târziu, reglarea emoținală și multe alte beneficii care vin la pache cu niște părinți de nota 10, vor fi mai greu de învățat. O bună reglare emoțională te ajută, ca adult, la orice. De la viața personală OK, până la milioanele adunate în cont.

Optimismul

Da, e nedreaptă distribuția optimismului în media populației, pentru că e o iarăși o chestie de genetică. The good news este că nu e doar atât. O atitudine optimistă este și foarte, foarte educabilă, poți să fii un optimist „făcut“ dacă nu ești „născut“. Poți învățat să vezi partea plină a paharului. Eu, de exemplu, subsemnata Iuliana Alexa, fac parte din categoria optimiștilor autoeducați. Nu am această moșternire genetică și am crescut în urbea lui Bacovia, care te molipsește de poezia lui. Am mai citit undeva că maxima fericire este resimțită la vârsta de …50 de ani! Deci lucrurile sunt tot mai bune odată cu vârsta. Abia aștept.

Să nu ai nevoie de mult somn

Somnul e moștenit genetic, mai precis nevoia de somn. Nu toată lumea e Margaret Thacher, care dormea 4 ore pe noapte și era un monstru de eficiență. Noi, restul omenirii, tragem pe dreapta cam 25-26 de ani (dintr-o perioadă de, să zicem 80 de ani de viață). Ca să fii eficient trebuie să dormi cât ai nevoie. Punct.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *