De ce trebuie să redevii creativ? Pentru că lumea îţi pune sub nas provocări tot mai mari, mai complexe şi nebănuite. Nu poţi să le faci faţă punând la bătaie ceea ce ştiai înainte, sau felul cum rezolvai înainte problemele vieţii. Creativitatea e mai necesară azi ca oricând. Se şi spune că doar cei creativi vor fi capabili să se adapteze şi că pe viitor vor fi privilegiaţi cei creativi, pentru că roboţii vor prelua toate muncile de rutină.

Creativitatea nu e numai apanajul pictorilor, al scriitorilor sau inventatorilor. Oricine poate fi creativ, dacă deprinde anumite tehnici de gândire. Creativitatea ţine de felul cum combinăm informaţiile pentru a genera ceva nou. De fapt, creativitatea asta este: o artă a combinaţiei. As simple as that…

Copiii sunt creativi. Dar şcoala îi vindecă de creativitate

La şcoală noi toţi învăţăm că problema X se rezolvă într-un fel anume, că un text se interpretează aşa şi nu altfel (de sinistrele „comentarii“ aţi auzit?), că poetul Cutare a vrut să zică asta şi nu aia. Din păcate, şcoala (şi nu vorbim aici numai de cea românească, e un fenomen mondial) nu stimulează gândirea creativă, nu cere idei de la elevi, nu încurajeayă generarea de idei. Şi astfel, capacitatea de a crea idei noi, de a combina spontan informaţiile, pe care o au copiii, dispare. Nu vă fascinează unii pici care spun chestii extrem de creative şi de trăznite? Sunt copii care, pe măsură ce sunt şcoliţi, încep să gândească tot mai …la fel. Iar despre adulţii care gândesc standard, ce să mai zic. Mai au şi pretenţia că ei ştiu mai bine şi că tu greşeşti. Pentru că el „aşa a învăţat“.

Să reînviem creativitatea, oameni buni!

Vestea bună e că această facultate pe care şcoala o îngroapă în noi toţi se poate resuscita. Adică putem învăţa noi, ca adulţi, să combinăm informaţia de zi cu zi astfel încât să generăm idei noi. Şi acest idei au aplicabilitate în afaceri, în activităţile din timpul liber (domeniul gătitului, de pildă, unul prin definiţie creativ, dar şi aici se poate „injecta“ creativitate sporită), se poate aplica oriunde. Pentru că e un stil de problem solving.

Poţi învăţa să fii un profesor mai creativ, un marketer mai creativ, un inginer mai creativ. Dacă înveţi să combini informaţia în maniere noi poţi deveni un manager mai creativ, chiar şi domeniul financiar poate beneficia de pe urma creativităţii. Nu mai zic de domeniile unde creativitatea este esenţială, cele artistice (actor, regizor, scriitor, pictor, etc).

A fi creativ devine crucial în adaptare

Ştiu că sună foarte abstract ce am scris mai sus, dar să vă dau un exemplu. Marketingul tradiţional constă în câteva tactici prin care tu să atragi atenţia oamenilor şi să îi convingi să cumpere ceva de la tine. Poţi, pentru asta, să faci nişte flyere, să faci un eveniment, să faci un site, să comunici cu diversele publicuri ţintă, să faci social media. Să faci, în general, aşa cum ai învăţat la ASE că se face în mixul de marketing. Problema e că toată lumea (şi, mai cu seamă competitorii tăi) fac la fel. Că doar şcoala ne invaţă să gândim la fel, cum ziceam mai sus.

Iată un exemplu despre cum se poate gândi creativ

În afaceri, ai nevoie să fii creativ pentru a ieşi în faţă, pentru a fi campionul atenţiei şi a convinge oamenii să cumpere. Atunci, ca să gândeşti creativ, trebuie să aduci un input din altă sferă, din alt domeniu. Să zicem… medicină (am ales la întâmplare medicina, dar e bine să fie un domeniu cât mai diferit). Şi dacă amestecăm marketingul cu medicina, băgăm în sistemul de idei conceptul de …vitamine să zicem (iarăşi am ales la întâmplare ceva, un element din domeniul medical). Şi dacă încerc să aplic rolul vitaminelor la marketing se naşte ideea de… întărire a metabolismului, stimulare a acestuia (adică ceea ce fac vitaminele în corp). Şi dacă duc mai departe această idee, ajung cu gândul la stimulente pentru cei care cumpără produsul meu (să zicem că eu vând …covrigi, de exemplu). Şi dacă duc mai departe linia aceasta de gândire, ajung la ideea de vitamine luate periodic, deci şi de stimulente de cumpărare date periodic. Ce pot fi aceste stimulente? Habar n-am, de pildă o reţetă săptămânală de sandvişuri cu îngheţată din covrigi (pe un flyer) pe care cei care cumpără covrigii mei să le prepare când ajung acasă. Ca să te stimuleze să cumperi mai mulţi covrigi. Sau „vitaminele“ mai pot fi …orice altceva stimulează cumpărarea de covrigi. Asistenţă la gătit pâine, un covrigel suplimentar la fiecare cumpărare, etc, un stimulent al acestui „metabolism al vânzării“. Se naşte inclusiv ideea unor covrigi îmbăgăţiţi cu vitamine (or exista deja, oare?! Nu ştiu.) Iată cum prin combinarea a conceptelor din două domenii se pot genera idei noi. A gândi outside the box înseamnă a ieşi din cadrele tradiţionale, deja învăţate.

Multe idei rezultate din aceste combinaţii vor fi superb de inutile. Inaplicabile, absurde, haioase şi atât. Altele vor fi uluitor de utile, posibil revoluţionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *