A fi creativ nu e doar o chestie pentru cei inițiați, pentru pictori, scriitori sau inventatori. Oricine poate fi creativ, pentru că oricine poate combina niște informații.

Leonardo daVinci făcea adesea următoarea manevră  restructura mental problema la care lucra în diverse feluri. El credea ca felul cum privim problema e deja orientat către ceea ce știm de dinainte, felul cum ne-a învăţat experienţa că se rezolvă acea problemă (foarte adevărat), către ceea ce facem în mod obișnuit.  DaVinci mai spunea că trebuie să depășim această perspectivă, perspectiva a ceea ce știm deja.

Deci este necesar să NU privim din perspectiva experienței, a ceea ce am învățat, ca să fim creativi. Trebuie să te rupi de ceea ce știi. Simplu, nu-i aşa? So, so.

Ca să fii creativ, gândeşte vizual

Creativitatea are și ea niște tehnici. De pildă, poți să faci gândurile vizuale, să gândești în imagini. Suntem mai ludici și mai productivi când gândim în imagini față de gândirea în idei și concepte.

Putem să desenăm grafice, diagrame, hărți. Einstein avea o minte foarte vizuală. Kekulé, cel care a descoperit formula chimică a benzenului, și-a imaginat-o pe aceasta sub forma unui șarpe care-și înghite coada. Iată cum imaginația poate contribui la descoperire, la creativitate.

O altă premisă pentru a fi creativ e creativitatea. Trebuie să produci multe idei ca să iasă ceva de valoare. De exemplu, Mozart a scris peste 600 de piese, Einstein are aproape 300 de lucrări și patente, Bach scria o cantată în fiecare săptămână. Edison, a umplut 3500 de caiete de idei, descoperite după moartea sa din 1931.

De unde rezultă că o cantitate mare e un foarte bun predictor pentru calitate. Scrie mult, desenează enorm, și vei vedea că apare și inspirația. Este adevărată ideea că trebuie 99% transpirație și doar 1% inspirație.

Ce altceva se mai poate face pentru a fi creativ? Combinații, combinații, combinații.  Creativitatea este arta combinației. Combinații între diverse domenii, elemente, obiecte. Alexander Graham Bell, cel care a inventat telefonul, a făcut-o observând urechea internă, și astfel i-a venit ideea pentru membrana telefonului. Deci a combinat un element de anatomie umană cu un obiect și a descoperit ceva nou. Multe din materialele moderne sunt inventate astfel, observând texturi și funcții din natură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *