FotorCreated ww

Mă fac vinovată adesea de lecturi mai puțin academice, dar delicioase. De curând l-am descoperit pe Robert Greene, un tip ce reabilitează filozofia machiavelică în era noastră potmodernă. Și cine poate spune că nu-și dorește putere, control și multă ciocolată?

Ce e puterea? O vorbă de dânșii inventată… Măsura controlului pe care îl ai asupra circumstanelor vieții proprii, și asupra celor din jur. Puterea de a vedea ce-i motivează pe oameni și capacitatea de a-i manipula în folosul tău, spune Robert Greene, autorul cărții „The 48 Laws of Power“. Din punctul meu d evedere, acest Robert Greene știe exact ce-i aia inteligență socială. To say the least.

Niciodată nu-ți eclipsa stăpânul.

Mereu să-i faci să se simtă bine pe cei de deasupra ta. Nu-i amenința. Nu-ți arăta prea clar talentele, pentru că îi vei face să se simtă nesiguri. Fă-i pe stăpânii tăi să pară mai sclipitori decât sunt de fapt. Îți vor fi recunoscători.

Nu te încrede prea mult în prieteni. Folosește-ți dușmanii.

Fii atent la prieteni – te vor trăda mai repede decât crezi, pentru că sunt invidioși. Un fost dușman pe care îl angajezi ori îl ajuți, îți va deveni prieten, pentru că are multe de demonstrat. Dacă ai dușmani, găsește o modalitate prin care să ți-i faci prieteni.
Ascunde-ți intențiile.

Ține-i pe ceilalți în ceață cu privire la scopurile tale. Să nu aibă nicio idee despre ce vrei să faci, ca să nu-și pregătească apărarea. Du-i pe căi ocolitoare cât mai departe, bagă-i în ceață și până când își vor da ei seama de intențiile tale, va fi prea târziu.

Spune mereu mai puțin decât e necesar.

„Când încerci să îi impresionezi pe ceilalți cu vorbe, cu cât spui mai multe, cu atât mai puțin stăpân pe sinea ta vei părea. Chiar dacă ceea ce spui e banal, va părea original dacă formulezi vag, în coadă de pește, misterios. Oamenii cu adevărat puternici impresionează și intimidează când spun mai puține. Cu cât spui mai multe, cu atât pari mai prost.

Totul depinde de reputație. Apăr-o cu viața!

(Azi am zice brand, n.n.)

Reputația e piatra unghiulară a puterii. Prin ea intimidezi și câștigi. Dacă o pierzi, ești vulnerabil și vei fi atacat din toate părțile. Fă-ți reputația inatacabilă. Fii mereu alert la potențiale atacuri și parează-le înainte să aibă loc. Între timp, încearcă să-ți distrugi inamicii ciuruindu-le reputația. Apoi stai deoparte și uită-te cum opinia publică îi anihilează…

Atrage atenția.

Totul se judecă în funcție de aparențe. Totul. Ce nu se vede nu contează. Nu lăsa niciodată mulțimea să te acopere, să te pierzi în ea ori să te îngropi în uitare. Ieși în frunte. Fă-te magnet al atenției. Fii colorat și misterios în același timp. À toi…

Fă-i pe ceilalți să muncească pentru tine. Dar asumă-ți victoria!

Folosește știința altora în slujba ta. Nu doar că o astfel de asistență îți va scuti timp și energi, îți vor da o aură de viteză și de a eficiență. La final, pionii vor fi uitați, tu vei fi amintit. Nu face singur ce pot alții să facă în locul tău.

Fă-i pe alții să vină la tine. Folosește momeala dacă e nevoie.

 

Când îl faci pe celălalt să acționeze, deții controlul. E mai bine să-l faci pe celălalt să vină la tine și să-și abandoneze planurile în acest proces. Tentează-l cu câștiguri mari. Fă cărțile.

 Câștigă prin acțiuni, niciodată prin vorbe.

Orice triumf de moment ai crede că ai obținut prin intermediul conflictului, vei vedea că duce și la resentimente din partea celor învinși. E mai eficient să îi faci pe ceilalți să fie de acord cu tine pentru acțiunile tale, fără să spui un cuvânt. Demonstrează, nu explica.

Fugi de nefericiți.

Nefericirea e ca gripa. Se ia. Poate creză că îl ajuți pe celălat dar, de fapt, îți grăbești căderea proprie. Cei nenorocoși își atrag pedeapsa. Asociază-te cu cei eficienți și bogați.

Fă-i pe oameni dependenți de tine.

Ca să-ți menții independența, trebuie să fii mereu dorit și căutat. Cu cât oamenii se bazează pe tine mai mult, cu atât ai multă libertate. Fă-i să fie dependenți de tine pentru prosperitatea și fericirea lor, și nu ai a te teme de nimic. Să nu-i înveți niciodată să facă ceva care îi eliberează de tine! (Greene a zis-o, nu eu!)

Folosește onestitatea selectiv ca să-ți dezarmezi victima.

Oun gest sincer și onest va acoperi o mulțime de mișcări lipsite de onestitate. Acțiuni generoase care dau garda jos oamenilor celor mai sceptici. Când onestitatea selectivă le găurește armura, îi poți manipula cum vrei.

 

Dacă ceri ajutorul scoate în evidență câștigul lor

..niciodată nu face apel la mila cuiva! Nu le aminti despre serviciile din trecut. Vor găsi o modalitate de a te ignora. Mai bine dezvăluie o viitoare alianță posibilă, ceva de care pot profita cei care te ajută. Vor răspunde entuziast dacă vor vedea posibilitatea unui câștig.

Pozează ca prieten, muncește ca spion.

Cunoaște-ți rivalul. Caută informație despre el. Pune întrebări indirecte ca să ți se reveleze ceilalți cu slăbiciunile lor. Orice ocazie e una bună pentru a spiona.

Zdrobește-ți dușmanul

Toți marii conducători au știut că dușmanul trebuie zdrobit complet. Uneori au învățat acest lucru în urma experiențelor nefericite. Dacă lași o mică flacără, la un moment dat ea se va mări. Dușmanul se va replia și va căuta răzbunare.

Folosește absența pentru a crea respect

Prea multă prezență te face banal. Cu cât ești mai vizibil, cu atât pari mai comun. Dacă ești deja membru al unei societăți sau grup, o retragere temporară te va face admirat. Trebuie să știi când să pleci. Creează valoare prin raritate.
Fii imprevizibil!

Oamenii sunt creaturi ale obișnuinței. Vor să vadă ceva familiar și predictibil. Previzibilitatea ta le dă un sentiment de control. Dar dacă întorci foaia și ești imprevizibil în mod deliberat… Comportamentul ce pare să nu aibă sens îi va menține dezechilibrați și vor încerca să-și explice mișcările tale.

Nu te izola.

Chiar dacă ți-am recomadat să nu apari prea des în peisaj, asta nu înseamnă că trebuie să trăiești departe de tot. Izolarea e periculoasă. Izolarea te îndepărtează de informația utilă și te face o țintă sigură. Circulă printre oameni, găsește aliați, vei fi apărat de dușmani în mijlocul oamenilor.

Nu ofensa pe cine nu trebuie.

Sunt mulți oameni pe lume și de multe feluri, nu te gândi că toți vor reacționa la strategiile tale în același fel. Să fii înșelător și să schimbi tactica. Ceilalți sunt lupi în piei de miei. Alege-ți victimele și dușmanii cu grijă – nu ofensa ori înșela pe cine nu trebuie.

Nu te dedica nimănui în totalitate

E o prostie să te împlici cu totul în ceva. Nu te dedica niciunei părți sau cauze. Menținând independența vei deveni stăpânul lor.

Să pari prost ca să prinzi proștii.

Nimănui nu ți place să pară mai prost decât cel de alături. Șmecheria este să-i faci pe ceilalți să se simtă deștepți, ba chiar mai deștepți decât tine. Vor lăsa garda jos și nu-și vor da seama că îi spionezi.

Predă-te. Transformă slăbiciunea în putere.

 

Când ești slab nu lupta, predă-te. Îți vei acorda timp ca să te refaci și timpul îi va adormi vigilența. Nu-i da satisfacția de a te fi învins. Predă-te singur. Dacă întorci și celălalt obraz îl vei înfuria. Fă din înfrângere levierul tău de putere.

Păstrează-ți puterea

Păstrează-ți puterea prin concentrarea ei într-un singur punct. Vei câștiga mai mult dacă găsești o mină plină și forezi adânc, decât dacă mergi de la o mină goală la alta. Când cauți surse de putere care să te ridice, găsește mai bine o vacă grasă pe care să o mulgi mult timp de azi înainte.

Fii curteanul perfect

Curteaznul perfect e cel care înflorește acolo unde totul se rotește în jurul puterii și dexterității politice. Este stăpânul artei eschivelor. Flatează, se supune celor de sus, stăpânește pe alții prin grație. Tu învață și aplică acele legi ale Curții și nu vei întâmplina piedici în drumul tău către putere.

Reinventează-te.

Nu accepta roluri pe care ți le impune societatea. Inventează-ți o nouă identitate, una care atrage atenția și nu plictisește vreodată. Fii maestrul propriei imagini. Nu te lăsa definit de ceilalți. Vino cu manevre dramatice în conduita ta publică. Puterea ta va fi imensă…

Păstrează-ți mâinile curate

(Aici, personajul pe care l-am pus ca imagine ilustrativă, machiavelicul Frank Underwood, iese din schemă.) Trebuie să fii reper de civilitate și de eficiență. Mâinile tale să nu fie niciodată pătate de fapte urâte sau de greșeli. Să ai o imagine fără de pată. Lasă-i pe alții să facă treaba murdată pentru tine.

Creează un cult. Al tău.

Oamenii au o dorință copilărească de a aparține, de a crede în ceva. Fii recipientul acestei nevoi. Oferă-le o cauză, o credință nouă. Să-ți fie cuvintele vagi dar pline de promisiuni. Speculează entuziasmul, nu raționalitatea sau gândirea clară… Dă-le ciracilor tăi ocazia de a se sacrifica în numele tău. În absența unei religii, sistemul tău de credințe îți va da asupra lor puteri nebănuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − eleven =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>