zicem că ai un scop personal. Te apuci de o dietă. Pentru a scădea în greutate mergi la sală și îți iei un antrenor personal, nu-i așa? Pentru că este mai eficient să ai parte de toată atenția lui. El stabilește împreună cu tine greutatea dorită, scopul de atins, apoi te motivează și te supraveghează să mergi până la capăt. Nu-i așa?

Pentru a învăța mai bine și mai mult, îi iei copilului un meditator, nu? Care să-i supravegheze temele, să-i urmărească progresul, în final să-l ajute să ia cu brio examenele…

Pentru a alerga la un semimaraton îți iei un antrenor, nu? În acest fel îți mărești șansele să ajungi la Finish.

Dar pentru celelalte țeluri din viața de zi cu zi, atât de multe și de diverse… oare nu ai nevoie de așa ceva?! Atunci când:

  • Știi că ai de făcut ceva important și nu mai găsești în tine energie și motivație…
  • Ai un scop de orice fel (să câștigi mai mulți bani, să fii mai suplu, să fii un partener mai implicat sau mai atent) dar nu îți este prea clar cum să-l atingi…
  • Vrei să faci o schimbare, dar în mintea ta e o nebuloasă („Ce vreau de fapt? Adevărul este că nu prea știu ce vreau… “; „Încotro mă îndrept? “; „Fac bine ce fac, oare? “ „Ce efecte poate avea acestă decizie? “; „Nu pot lua decizii, parcă paralizez când mă gândesc… “).
  • Vrei să faci o schimbare dar ți-e teamă de ea, de consecințele ei….

Uneori te simți pierdut/ă în propria viață care a luat-o razna. Prea prins de serviciu, de familie, fără timp pentru tine. Nu mai știi care îți sunt scopurile, pentru că de mult nu te-ai mai ascultat atent pe tine însuți. De fapt, nici tu nu mai știi ce vrei… Simți doar insatisfacție. Blazare, sentiment de rutină. Ori o iritare permanentă, nervozitate, plictiseală. Acasă și la muncă. Și o vagă dorință de mai mult. Sau de cu totul altceva… Ce e e făcut?

De obicei, oamenii caută terapie în momente din astea. Numai că eu nu aș fi foarte convinsă că un psihoterapeut îi ajută. În primul rând, pentru că oamenii cu dilemele de mai sus nu sunt bolnavi. Nu au o problemă psihică ci una de organizare a vieții, de sens existențial mai larg. Eu aș apela la un life coach. De fapt asta am și făcut atunci când am experimentat cele de mai sus. Doar scriu din experiență.

Un life coach e chiar asta: un „antrenor“ pentru viață și decizii mai bune. E cel te ajută să depășești blocajul. La fel ca în sport, un life coach e acolo pentru tine. Să te facă mai bun, mai calm, mai atent la tine, la următoarea mișcare. Un life coach te ajută să-ți lămurești ideile, să-ți stabilești scopurile clar, să identifici posibilitățile și să faci pașii necesari. Un life coach este cel care te susține, te însoțește și te supraveghează, ca să te pui pe treabă și să duci la capăt ce ți-ai propus. Un life coach te ascultă, oferă feedback, te înțelege, te ajută în cel mai concret și pragmatic sens. Alături de un life coach poți urmări progresul în atingerea scopului tău. Sună pretențios, dar eu chiar cred asta: un life coach te sprijină să fii campionul propriei vieți. Un life coach te ajută să calibrezi mai bine decizia pe care vrei să o iei, astfel încât ea să fie cea mai bună dintre variantele posibile. Un life coach te ajută să îți lămurești ideile.

Un life coach te ajută să gândești „outside the box“, să găsești soluții creative, la care, în mod normal, nu te-ai fi gândit. Un life coach te ajută să te concentrezi pe acțiune și să acționezi rapid.

Ce mai este un coach? Este cel care „deblochează blocajele“. Cel care te duce către decizii și acțiuni mai bune (către performanță, de ce nu). Exact așa cum face un antrenor. Un antrenor de viață, așadar. Sau de afaceri (de altfel este un serviciu căutat destul de mult în mediul de afaceri). Dacă un coach sportiv antrenează abilitățile fizice, un life coach pe cele emoționale, raționale, etc. Un coach nu este un psihoterapeut – și coaching-ul nu e o terapie, prin asta fiind, poate, mai puțin inhibantă… cred – dar trebuie să aibă finețea și empatia unui terapeut. Până la urmă cu oamenii lucrează. Doar că un coach nu se axează pe vindecare, așa cum o face un psihoterapeut, ci pe optimizarea deciziilor și pe atingerea performanței (individual sau în echipă).


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *