A fi creativ ține de a schimba pespectiva, de a încerca să NU vezi lucrurile așa cum ai învățat la școală, sau cum te-a învățat experiența. Cum să vezi altfel, să percepi lucrurile diferit?

 

 

De exemplu, formulează în mai multe feluri problema respectivă, pentru a-i găsi o soluție creativă.Să zicem că problema ta e că vrei să vinzi mai multe …abonamente. Deci ai o problemă de natură comercială și vrei să-i găsești o soluție creativă, care să-ți aducă un avantaj economic.

Pentru a căuta o soluție creativă, scrie problema sub formă de întrebare:

„În ce fel să putea să vând mai multe abonamente?“. Iată problema ta de rezolvat.

Apoi schimbă verbul. Și folosește verbe neobișnuite, din alte sfere de sens. E foarte important: cu cât sunt mai diferite sferele de sens, cu atât rezultatul este mai creativ.

De exemplu: „În ce fel aș putea să …maschez  mai multe abonamente?“ Se conturează astfel de ideea că poți vinde abonamentele sub umbrela altui produs, să le …maschezi. Vezi că apar idei noi pe care să le pui pe listă. Nu orice idee care apare este și aplicabilă, dar vă amintesc că în această etapă vreți doar să generați cât mai multe idei.

Introdu ceoncepte din sfere cât mai diferite de sens

„În ce fel pot să donez mai multe abonamente? “ În felul acesta apare ideea că poți dona abonamentul, și poți lua bani pe altceva, adică cu totul alt model de business.

„În ce fel pot să consum abonamente? “ Apare asocierea cu ideea produselor de consum, care se găsesc la supermarket. Ai putea deci să distribui abonamentele tale în supermarket cumva?

Dacă devii și mai ludic și mergi către sfere de sens şi mai diferite ajungi la ..mâncare, să zicem: „cum pot să …mănânc abonamente?“ Îmi trece prin minte asocierea cu bonurile de masă. Și atunci te întrebi dacă abonamentele tale nu pot fi distribuite pe același principiu, ca bonurile de masă, oferite de companii angajaților, pe lângă salariu. Și tot așa. Ideea e să foloseşti verbe cât mai diverse și din sfere mai îndepărtate de sens, pentru a genera ideile creative.

Poți schimba ordinea cuvintelor în întrebare

Dacă întrebarea e: „În ce fel aș putea să vând mai multe abonamente?“  – formulează: „în ce fel aș putea să abonez mai multe vânzări?“  Și atunci apare ideea de vânzare …automată (ca un abonament). Cum anume? De exemplu, la un …automat, ca cele de cafea sau de apă.

Vedeți voi, combinând cuvintele și ideile care se cheamă una pe alta, apar concepte trăznite și creative, și unele se pot dovedi aplicabile și chiar profitabile. Tot ce trebuie să faceți e să nu mai gândiți așa cum v-a învățat școala sau experiența pentru a deveni creativi. Asta înseamnă cu adevărat să gândești …outside the box.

Mai trebuie spus că e imposibil să gândeşti original dacă te concentrezi mai mult în aceeaşi direcție. Este imposibil. Când atenția e fixată pe un subiect de obicei apare o gândire traditională, în schemele învățate, vechi. Acele scheme produc NUMAI idei predictibile, indiferent cât de mult te străduiești să fii original. Și cu cât te straduiești mai mult, cu atât ele se fixează în sensul lor lipsit de oroginalitate, cel tradițional. Soluția? Un input diferit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *