Brandurile mari ştiu demult că trebuie să producă un conţinut valoros pe propriile site-uri pentru a-şi fideliza clienţii.

Spuneam într-o postare anterioară că marile branduri s-au prins demult că un conţinut bun pe propriile site-uri aduce bani. Doar că aduce indirect, pentru că nici Coca Cola, nici Red Bull, nu fac vânzare propriu zisă pe acele site-uri. Pentru că marketing inteligent înseamnă nu să vinzi cu orice preţ. Ci să creezi comunităţi fidele de oameni. „Marketingul inteligent e arta de a comunica cu clienţii tăi fără să le vinzi ceva“, spune Joe Pulizzi, de la Content Marketing Institute. Deci  marketing inteligent înseamnă să educi publicul, să îl distrezi, să comunici permanent ceva cu el. „Oricine diferenţiază între educaţie şi distracţie nu ştie nimic despre niciuna din ele“ – spunea Marshall McLuhan, vizionarul filozof al media. Aşadar, pentru a face marketing eficient şi  inteligent, distrează-ţi publicul şi educă-l.

Lego a construit o comunitate de copii ahtiaţi după piese Lego

Lego e acea companie pe care copiii o adoră. Dar nu doar pentru că mama şi tata le cumpără piese de lemn sau de plastic, cu care ei fac diverse construcţii copilăreşti (şi îşi dezvoltă creieraşele …in the process) ci pentru cp Lego ştie să-i distreze (şi să-i educe …in the process). Lego a devenit în ultimii ani o adevărată companie media pentru copii! Adică prin poveşti pe care le oferă publicului său (copiii) pe multiple canale media, Lego îi antrenează, amuză, învaţă. Şi conţinutul lor de pe aceste platforme e făcut pentru a susţine vânzările de piese de lemn sau de plastic.

Lego e, de fapt, o companie media dedicată copiilor care vinde (întâmplător) piese Lego.

Lego are:

  1. Micrositeuri cu personaje, cu explicaţii despre acestea, etc. (Lego Star wars, Lego Ninjago);
  2. Mici seriale lego pe internet în parteneriat cu Cartoon Network;
  3. Lego click – platforma socială unde copiii se pot lăuda cu ce a făcut fiecare cu piesele sale de lego;
  4. My Lego Network, special făcut pentru copii, cu control parental şi mare grad de siguranţă a informaţiei. Aici, copiii pot crea pagini personale, pot împărtăşi cu alţi amici virtuali poze cu ce au făcut din pisesle lego, pot vedea mici filme Lego TV
  5. Lego Magazine e o revistă – fostă Brick Kicks Magazine, lansată încă din 1987
  6. Legoland! Parcurile de distractie din toata lumea unde copiii abia aşteaptă să ajungă. Partener pentru ele e Merlin Entertainments Group
  7. Lego club meetings (evenimente, adunări unde copiii se pot întâlni)

Iată, deci, ce înseamnă să vinzi fără a vinde de fapt. Vânzările vin natural după ce ai creat o comunitate active pe care o ţii caldă prin conţinutul tău interesant.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *