(….exact ce vor oamenii să audă, a quick fix!)

Poate că unele sunt idei de bun simț (deși nu cred că cineva le pune în aplicare ca atare, și are, totuși senzația că știe – se numește hindsight effect). Pentru toți cei care acceptă, cu modestie, că nu le știu pe toate, iată câteva principii de self-coaching în direcția dezvoltării inteligenței proprii.

Vino cu 10 idei zilnic. De la reducerea sărăciei în lume, la noi modalități de combatere a furnicilor de apartament cu mijloace ecologice, idei de piesă teatrală comică sau de design de pălării. Scrie, creează mult. Un roman sau o poezie. Orice. Nu conteaza în ce domeniu sunt ideile. Important este că prin ele îți exersezi creativitatea.

Citește mult. Informează-te. Adu un nou „input“ în supa deja existentă a ideilor tale. Cultivă, în geneal, noutatea. Citește multă non-ficțiune (nu știu de ce, când întrebi pe cineva ce carte îi place, automat îți spune un roman, ceva de divertisment intelectual…)

Oameni buni, dacă sunteți ingineri, citiți cărți de economie, istorie și psihologie, dacă sunteți istorici, citiți despre biologie, etc. Evitați supraspecializarea, că nu duce la fertilitate în idei. Ca să fii productiv trebuie să ai în minte multe informații din diverse domenii.

Fii avocatul diavolului… din când în când. Ia ceva învățat sau aflat recent și generează contraargumente. Fii deschis la ideea că noi dovezi îți vor schimba punctul de vedere. Repetă acest exercițiu zi de zi și vei deveni mai bun la gândirea laterală și ceea ce le place unora să numească gândire outside the box.

Pune TED în favorite. Când speli vase, ștergi praful, etc, ascultă conferințe din diverse domenii. E un mod simplu de a „băga în sistem“ informație nouă.

Dezbate și analizează-ți ideile. Nu le ține la ciorap, ca pe niște comori. Nu există experiență mai bună și nutritivă decât dialogul cu oamenii mai deștepți decât tine. Simți, realmente, că devii mai luminat.

Scrie. Cu pixul! Sigur că e mai simplu să folosești computerul, dar creierul este leneș și lent. Dacă vrei să memorezi că ai citit recent, te ajută mai mult să scrii ideile așa, mai …old fashion.

Fă sport. Ajută la neurogeneza adultă. Adică se nasc neuroni în hipocamp atunci când faci mișcare. E și relaxant, și relaxarea favorizează creativitatea.

Socializează cu cei mai deștepți decât tine. Petrece cât mai mult timp cu ei. Pe cât posibil, zilnic.

Învață limbi străine. Expune-te la ele, urmărește un film străin fără subtitrare de exemplu. E un bun exercițiu pentru „mușchii mintali“.

Sună a clișeu, dai ieși din „zona de confort“. Fă ce nu ai mai făcut, mergi unde nu ai mai mers, caută noutatea. Creierul este însetat de noutate și asta îl și ține tânăr mai mult timp.

Joacă „smart“ games. Nu toate jocurile online te spală pe creier. Unele sunt „brain boosters“. Dar dacă nu ai mult timp și vrei să-ți exersezi atenția, viteza în rezolvarea de probleme, etc încearcă www.brainfitness.ro și www.lumosity.com

Lenevește. Timpul vid, în care nu faci nimic, e util creierului pentru relaxare și creativitate.

Aplică ceea ce ai învățat. Dacă iei lecții de chitară sau faci un curs de gătit raw-vegan, nu sta degeaba. Pune la contribuție fiecare nouă achiziție.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *