Leonardo Da Vinci, Einstein, Darwin, Richard Feynmann… toți gândeau vizual, în diagrame și hărți. O caracteristică a geniilor creative este tendința de a extinde orizontul asociativ către chestii tot mai neobișnuite. Restul oamenilor tind să-și îngusteze orizontul asociativ. Noi suntem învățați în școală că asociațiile date de imaginație sunt lipsite de disciplină, și deci fără valoare. Cu alte cuvinte, școala ne omoară creativitatea.

Ca să-ți exersezi creativitatea notează mereu ceea ce-ți trece prin cap. Scrisul e sfânt. Cum vă mai spuneam, Thomas Edison a umplut peste 3000 de caiete de idei, ieșite la iveală abia după moartea lui.

Notează-ţi ideile. De ce e bine sa notezi ideile? Pentru că avem un creier care nu reține decât 5, maxim 9 unități de informație. Dupa 20 de secunde acea informație dispare cu totul.

Henry Ford spunea că „geniul este abilitatea de a crea ceva nou, nu din ideile și invențiile altora.“ Eu aș adăuga că este abilitatea de a crea ceva nou folosindu-te de invențiile altora, de ideile lor,  și combinându-le în felul tău propriu și original.

Se întâmplă ceva când notezi idei cât mai des. Apare… „mind popping“: adică după incubația acestora și după revederi periodice ale informațiilor notate, creierul generează automat ceva nou. Nu vi s-a întâmplat să vă treziți într-o dimineață cu o ideea fantastică după ce câteva săptămâni ați tot rumegat-o?!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *