O tehnică bună de a genera idei creative este schimbarea de perspectivă. Dacă ai o problemă de rezolvat, pentru a-i găsi o soluție mai creativă poți, de exemplu, să te gândești cum vede altcineva problema respectivă.

„Cum vede mama problema? “

„Cum vede un gamer problema? “

„Cum vede un dușman problema? “

Și poți merge mai departe cu imaginația: Cum vede un medic problema? Cum vede un inginer constructor problema respectivă ? Ce gândește un extraterestru despre chestia asta care trebuie rezolvată?

Pune întrebari ludice care te vor ajuta să schimbi unghiul de abordare. „Dacă problema care trebuie rezolvată ar fi ceva viu, ce ar fi? “ „Ce culoare are problema?“

Știu că vi se pare o gândire absurdă, dar asta e ideea, trebuie să ieșiți din cadrele comune ale gândirii, pentru a genera ceva cu totul nou. Unele idei vor rămâne absurde și inaplicabile, altele se vor dovedi surprinzător de bune. Luați un pix și o foaie de hârtie și faceți aceste exerciții. Pentru că a fi creativ înseamnă implicit a te amuza.

Un exemplu practic

Să luăm, de pildă, exemplul vânzării de abonamente. Am această problemă, pe care aş vrea să o reyolv creativ: cum să vând mai multe abonamente? Dacă schimb perspectiva mea de redactor şef şi mă întreb cum vede un inginer constructor problema ambonamentelor, probabil că el va fi atent la scheletul de informații, baza, eşafodajul acesteia. Unde scârțăie acest schelet? Unde poate fi întărit? Abonamentele sunt baza afacerii mele? Etajul superior? Poți construi alt etaj pe ele? Este, deci un model de distribuție solid? Și tot așa… Vedeţi cum se nasc idei creative?

Dacă mă întreb cum vede un medic problema vânzării de abonamente, poate că el se întreabă unde e problema mea afectată de boală, de degradare, de bătrânețe. Apare astfel ideea că poate e o industrie în declin și e timpul să renunț cu totul la ele. Sau poate că au nevoie de vitamine! Și atunci mă duc cu gândul către altceva: de pildă să ofer niste vitamine celor care se abonează, adică niște stimulente, ceva.

Și tot așa. Schimbând perspectiva apar noi și noi idei.  Capisci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *