Când spui „brainstorm“, te gândești, probabil, la o ședință corporatistă, la care, chipurile, se încearcă găsirea de soluții, ascultarea tuturor, etc. Da, asta ar trebui să fie, și ceva mai mult. Brainstorming-ul e cea mai bună tehnică de stimulare a creativității. Și ar trebui, în teorie, să fie și plăcută. Pentru că atunci când creem ceva, dacă nu ne chinuim prea tare, ar trebui să simțim bucurie. Aceasta este concluzia unor specialiști în creativitate, percepție, gândire divergentă și alte năzdrăvănii, adică mirobolanții Edward de Bono și Keith Sawyer, psihologi cognitiviști, cercetători în ale gândirii, și alte …credentials.

Nu suntem foarte creativi dacă stăm, pur și simplu, și ne gândim mai mult la ceva. Nu merge așa. Suntem mai creativi dacă ni se „fertilizează“ reciproc ideile, dacă ascultăm și suntem ascultați, dacă dăm frâu liber fanteziei. Suntem ființe sociale și asta se vede inclusiv la acest nivel, intelectual. Soluțiile problemelor sunt mai bune dacă ele se dezbat în grup. Atenție, am spus „dezbat“, adică e permisă controversa, iar decizia finală e o medie a variabilelor puse pe masă de către toți.

Câteva reguli de brainstorm fertil:

Generează cantitate la început, nu neapărat calitate.

Nimeni nu creează din prima ceva genial. Nu fiți perfecționiști și chițibușari, ci dați frâu liber imaginației. Nu vă cenzurați. The more, the merrier. Permiteți-vă să fiți scandalos de creativi, generați soluții extreme. E un exercițiu bun de deblocat mintea, atât de prinsă în tiparele de gândire și de acțiune de zi cu zi. Make it outrageous !!

Verba volant, scripta manent.

Scrisul e mai structurat. Când vezi ceva scris, ideile care zboară prin cap se clarifică, vei gândi mai limpede.

Formulează niște parametri. Fii specific !

O fi creativitatea legată de libertatea de gândire, dar suntem mult mai creativi dacă știm între ce limite. Dacă vreau să găsesc cinci titluri posibile pentru acest articol, vin cu 5 propuneri care să conțină cuvântul „creativ“ sau „inedit“, etc. E mai eficient să găsim soluții când știm deja câteva elemente, și să pornim de la ele. Are și creativitatea nevoie de un mic eșafodaj, de un schelet de la care să pornească.

Fugi de distrageri

Cine zice că poate face multitasking se păcălește. Grav. Atenția umană e o resursă tare limitată. Când o plimbăm de la o sarcină la alta, de la un stimul la altul, nu facem decât să o deplasăm de colo-colo și să micșorăm șansele de a termina măcar un „task“ din cele „multi-“ (detest englezismele, dar nu am ce face…) la timp. Și bine. Lumea modernă e un loc al zgomotelor de fond, al distragerilor de orice fel. Nu încerca să le controlezi, e o bătălie pierdută. Mai bine fugi de ele. De exemplu, închide-ți telefonul în itmpul unei ședințe.

 Dă-ți o limită de timp

E bine să nu te întinzi prea mult cu ședința aceea. Cum spuneam, atenția umană e repede epuizabilă. Să zicem că ai 40 de minute pentru cutare și cutare problemă. Vei vedea că o limită de timp nu te lasă să „zburzi“ prea departe și să te pierzi. E o limită utilă, ca de altfel tot ce poate fi transpus în cifre (40 de minute, 30 de variante, etc.)

Pentru mai multe idei despre creativitate, revino aici. E unul din subiectele mele favorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *