1. Pentru că terminologia bancară este neclară pentru cineva neinițiat.

…și e bine să fie cu tine cineva care să citească cum trebuie hârtiile alea, la naiba!

Am pățit-o eu recent: am fost la Banca Transilvania ca să retrag o sumă destul de mare de euro. Când i-am anunțat, cu trei zile înainte de împlinirea a 30 de zile – depozit lunar -, că voi merge la casieria lor să scot numerar, am semnat o hârtie pe care scrie Notificare (că doar îi notificam că voi scoate parale, nu?) Fără să mă uit că sub Notificare, mai jos, scria „Răscumpărare“. Lăsasem banii timp de 30 de zile la ei, ca să-i scot fără comision de retragere. Hârtia respectivă așadar a fost înregistrată cu 3 de zile înainte de împlinirea sorocului celor 30 de zile, astfel încât, atunci când am ajuns la ghișeu să scot banii, spre surpriza mea, mi-au oprit comisionul de retragere (pe care voiam să-l evit). Am pierdut deci câteva sute de euro, așa, din pix… Pentru că hărtiile și birocrația sunt complet opace pentru mine. Sigur, stimabilul care mi-a dat la semnat hartia ar fi putut să mă prevină, dar de ce să o facă el, dacă banca poate „ciupi“ ceva de la mine în acest fel?! A omis să mă întrebe, să mă consilieze, să mă prevină. Și nici nu era treaba lui.

  1. Pentru că, dacă ai probleme emoționale, te duci la un psiholog ori consilier marital.

 

…Deci, prin analogie, dacă ai probleme financiare nu te duci și tu, ca orice om inteligent, la cineva care le știe cu banii?!

Lumea psihică e complexă. Ai nevoie de cineva care să decodeze comportamentele dezadaptative pe care le aveți tu și nevastă-ta, ca să puteți să vă salvați căsnicia. Dacă ai probleme ci Fiscul sau cu vecinii care îți calcă proprietatea sau mai știu eu ce… nu te duci la un avocat să te consilieze? Dacă ai probleme cu imaginea (și brandul personal) nu te duci și tu frumușel la cineva care știe stilism, comunicare și marketing?

Dar dacă ai luat credite, sau vrei să iei, crezi că înțelegi așa de ușor sistemul bancar? Că poți prevedea ce se întâmplă în lume și care îți poate afecta bugetul, salariul banii personali?! Ești naiv, amice… Serviciul acesta al consilierii financiare mi se pare unul din cele mai necesare azi. Mai necesar decât psihoterapia, că până ajungi la psihanaliză trebuie să ai niște bani ca s-o plătești.

Lumea banilor e abstractă, băncile sunt opace și mint prin omisiune, produsele financiare sunt complicate și nu învățăm niciodată despre ele. Ce știi tu, măi Gigel, despre piața de capital? Nici nu te întreb despre subprime (chestia aia extraterestră creată de niște minți strălucitoare – în rău – care a rostogolit criza din care ne chinuim să ieșim?) Că treaba aia sigur n-o pricep nici economiștii prea bine… Ai nevoie, și tu și eu, doi neinițiați, de cineva care să-ți explice un produs financiar, avantajele unui credit sau altul, ce e dobânda, etc.

 

  1. Pentru că te-ai împotmolit în refinanțări.

 

Ok, eu m-am ferit de asta, dar știu o grămadă de inși care se luptă cu creditele la credite. Ca și cum ar lua niște pastile ca să atenueze efectele secundare nasoale ale unui tratament. Și încă niște pastile ca să atenueze efectele nasoale date de pastilele care combat primele efecte nasoale ale tratamentului. Și tot așa… Nu știu ce se poate face aici, dar sigur se mai poate face câte ceva. Caută un consilier să te scoată din belea.

 

  1. Pentru că băncile nu au niciun interes să te educe.

…sau să-ți spună că Notificarea e totuna cu Cererea de Răscumpărare. Să fie clar: ai nevoie de bancă, dar e mereu o relație de iubire-ură. Serviciile pe care ți le face Banca le plătești deseori scump (sub forma de dobânzi sau de Comisionul Nătăflețului, ca mine, pentru că nu cunoști terminologia bancară și, oricum, te sperie hârtiile și birocrația). Da, ar trebui să ne educe statul, să avem ore de educație financiară măcar la liceu, să învățăm cum funcționează piața de capital, banca, economia la nivel mondial. Nu credeți că ar fi util? Dar ce spun eu, nici ore de educație sexuală nu există la nivel larg, că oricum, „ceea ce nu știi nu-ți poate face rău“, nu-i așa? Tocmai, îți poate face foarte, foarte, foarte mult rău ceea ce nu cunoști! Ești la dispoziția celor care cunosc sistemul. Sau vine fiica ta cu burta la gură și nu știe ce i s-a întâmplat. Și ea, săraca, chiar nu știe, crede-o pe cuvânt, pentru că nu i-a explicat nimeni.

 

  1. Pentru că ești prost…

 …și crezi că te descurci singur.

Poate doar dacă ești contabil sau economist să mai pricepi ceva din lumea banilor de azi. Este extrem de complexă, de supusă volatilității, fluctuațiilor date de mici evenimente aparent fără consecințe (o furtună în Vietnam care afectează producția de cacao te face să dai mai mulți bani pe ciocolată la București, pentru că Vietnam e cel mai mare producător de cacao). Dacă nu ești economist, ești foarte vulnerabil la greșeli. Prima și cea mai mare este lipsa de smerenie, să crezi că înțelegi. Înțelegi da, însă doar suprafața lucrurilor.

Lumea banilor fascinează cele mai strălucite minți de cercetători. Mai precis felul cum iau oamenii decizii legate de bani. Gilovitch, Kahneman, Tversky, Ariely – iată doar câteva nume de academici care studiază comportamentul uman legat de bani. Pentru că acest comportament e irațional!

 

Dacă te-am convins că ai nevoie de consilier financiar, ți-l recomand pe Marius Clonaru (0726020898; [email protected]).

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *