Ca un coach de nădejde ce mă aflu, caut informații despre ceea ce îi interesează pe cei care îmi cer serviciile. De curând, cineva mi-a cerut să îi spun cum să manipuleze mai bine. Avea o problemă de leadership, ceva cu echipa haotică. Da, sună rău, știu. Dar să lăsăm conotația negativă, toți vrem asta; sau hai să explicăm, toți vrem să îi influențăm pe alții să ne controlăm mediul, inclusiv pe cel social. Cum sunt și generoasă, le împărtășesc aici pentru toți. Ele sunt formulate literaturizat în cartea unui tip pe nume Robert Greene (cartea se cheamă Seduction – e disponibila pe Amazon; uneori ideile din cartea asta sunt un pic forțate, un pic prea trase de păr și prea schematice, dar ideea de bază m-a convins de fiecare dată).

Pare cinică fiecare idee de aici, dar se justifică din punct de vedere psihologic. De pildă prima, că poți citi o victimă din limbajul nonverbal: da, suntem maimuțe care caută la primul contact social să afle cine e dominator și cine e dominat. Cine se teme de cine, cine e timid și poate fi exploatat în vreun fel. Sau puterea semnalelor ambigue. Doamne, dacă am ști că avem un creier care face adicție la semnale ambigue, că ne place fiorul unui câștig foarte incert (ruletă, loto, anyone?) am trata cu mai mult scepticism inițial (sănătos) pe tipul sau tipa care ne ține în șah, care răspunde din an în Paști la telefon, care ne tratează când cu bățul și când cu zăhărelul… propriul nostru creier ne pune piedici.

 

Sună cam așa ce scrie Robert Greene. Mă rog, scurtat mult:

 1. Alege-ți bine victima

Nu oricine poate fi dus cu preșul cum vrei. Fii bun la citirea limbajului nonverbal. Dacă e timid în prezența ta, dacă pare că are nevoie de ceva ce tu știi sau ai, e o potențială victimă.

 1. Creează un sentiment de siguranță prima și prima dată

Dacă ceri din capul locului ceva, te expui mai degrabă refuzului. Împrietenește-te, creează o relație neutră, de prietenie, conferă victimei un sentiment de siguranță, cere ce vrei prin intermediul cuiva în care „ținta“ ta are încredere.

 1. Puterea semnalelor ambigue

Dacă i-ai câștigat interesul, ține-l în șah. Ambiguitatea ține atenția sus, ba chiar o poate stimula. Formulează cererea la momentul oportun (whatever that means, tu știi mai bine).

 1. Dress to impress

Nimeni din cei umili și timizi nu au obținut vreodată mare lucru. Poate doar compasiune. Arată-ți toate calitățile atunci când vrei să influențezi. Autoritatea, prestigiul, etc.

 1. Dacă nu știe că are nevoie, arată-i că are nevoie

Oamenii sunt creaturi ale obiceiului. Fac lucrurile așa cum au apucat și nu prea vor să schimbe. Dacă tu ai de vânzare un produs nou, arată-i ce îi lipsește, sau cum ar putea face de 2 ori mai mulți bani cu produsul tău. Află-i nevoile neconștientizate și fă-i-le conștiente.

 1. Fă-i să creadă că ei au vrut ce voiai tu

Sincer, nu știu cum poți face asta de fiecare dată. Ține de talentul tău de influencer. Dar funcționează. Dă-le oamenilor iluzia că ei dețin controlul, că ei vor să facă ce vrei tu să facă ei. Cunoaște-i foarte bine pentru asta.

 1. Imită-i

Să zicem că ești la începutul unei relații de afaceri, abia cunoști persoana, dar vrei teribil de mult să semneze cu tine ceva. Adoptă un comportament de imitație la nivel de gesturi. Oamenii preferă pe cei care le seamănă și fac aceleași lucruri, gesturi. Se naște astfel o relație de încredere ce poate fi frumos exploatată pe mai departe.

(Bine, nu fii clown, fii subtil când imiți…)

 1. Fii relaxat

Nimeni nu convinge dacă stă cu frica în sân. Oamenii detectează repede emoțiile și ale tale, dacă sunt de anxietate și de nesiguranță, te fac să pari slab și victimă sigură (și ieftină). Dacă ai umor, folosește-l. Mesajele de persuasiune sunt mai bine ascultate dacă vin de la o persoană plăcută.

 1. Nu insista prea mult

Insistența te poate face să pari disperat. Not good.

 1. Regizează-ți imaginea

Învață să pari uman și vulnerabil uneori. Doar atunci când trebuie.

 1. Dă iluzia excepționalității

Tot ce vinzi, să fie deopotrivă minunat dar și util. Și pe cât posibil, rar. Cine nu vrea ceva minunat și util?!

 1. Ajută tu primul

…ca să fii ajutat. Oamenii sunt foarte sensibili la reciprocitate. Dacă vrei ceva de la cineva, fii tu primul care oferă fără a cere.

 1. Oferă o imagine despre valoarea ta pe piață

Dacă vrei să seduci pe cineva e bine să știe că ești o partidă bună, inclusiv pentru ceilalți, că nu te poate lăsa din mână fără să le dea altora un avantaj. Mai pe șleau, fă-l (sau fă-o) nițel gelos sau geloasă. Nu mult, doar cât să știe ce capital erotic ai.

Folosește asta în orice formă vrei, e un au al tău. Folosește-ți calități-le fizice (cu decență, hei!) și fii sigur/ă pe tine.

Sper că ajută.

 

shutterstock_286414676

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *